Volg ons

ook op:

 

Lees hier de

laatste Snikke

 

 

 

In de Snikke van januari 1987, jaargang 7, nummer 5 heeft Wim Hoekman het volgende verhaal over 'het café' geschreven:


Tijdens de officiële opening van het café 'Dorpshuus' door de familie Gommers op 15 september 1984 heb ik enkele woorden gesproken over de geschiedenis van het café in Odoornerveen, waarna de redactie van 'De Snikke' mij vroeg dit op papier te zetten, hetgeen ik bij deze heb gedaan.

De eerste caféhouder was de heer Oudman. Deze heeft het café laten bouwen door timmerman Van Peer uit Schoonoord. De huidige firma Jan van Peer uit Emmen is ook opgericht door deze Schoonoordse familie. De familie Oudman verkocht het café aan de heer Beugeling, die ook de bakkerij (thans ZZ29) ernaast bezat. Deze Beugeling was een broer van de oprichter van garage Beugeling in Emmen.

In ± 1923 kocht de familie Naber uit Schoonebeek het café. De heer Naber was in Schoonebeek directeur van de Zuivelfabriek. Na onenigheid met het bestuur veranderde hij van baan en werd caféhouder in Odoornerveen.
Nadat de heer Naber was overleden en de kinderen Naber het huis hadden verlaten, kwam in 1933 Gees Zwiers uit Valthe, die samen met de oude mevrouw Naber (Bonna, beter bekend als 'aole Bonne') het café nog vele jaren heeft gerund. Bonna had nogal wat eigenaardigheden waarvan ik er een paar wil noemen.
Als de jongelui tegen sluitingstijd het café niet snel genoeg wilden verlaten, pakte ze de slof van de voet en probeerde zij zo al slaande het pand te ontruimen. Gelukte dit niet dan kwam soms de tang (van de kachel) er ook nog aan te pas. Ook hield ze enkele kippen en als een van deze kippen een bebloede kop had, zodat de andere kippen op deze kip gingen pikken, pakte Bonna een pot rode verf en verfde alle kippen de kop rood, zodat ze de gewonde kip niet meer van de overigen konden onderscheiden. Ook was ze erg doof en ze had een grote hoorn waar je door moest spreken. Als schooljongens vonden wij het prachtig om even heel hard in die 'toeter' te schreeuwen.

In 1942 trouwde Gees Zwiers met Rikus Hoekman en ze kochten het café van Bonna. In de periode van Gees en Rikus was er een bloeiende toneelvereniging, "Intiem" genaamd. Ook organiseerde de IJsvereniging in de winter nogal eens grote (korte baan) "hardrijderijen" met een hoofdprijs van fl.100,- hetgeen van heinde en verre bekende hardrijders aantrok.
Ook had men in die tijd een bijzondere vaste klant: Douwe Maat. Deze man lag met zijn woonschip voor in de wijk bij Manrho en als ik zo terug kijk was hij misschien wel de voorloper van de tegenwoordige Beun de Haas. Van beroep was hij oorspronkelijk timmerman bij de kanaalmaatschappij. Later werd hij echter klusjesman en werkte voor vele inwoners van Odoornerveen. Hij repareerde deuren, maakte aardappelbakjes, zorgde dat de kerstboom van de plattelandsvrouwen goed stond, enz. De man had echter een groot gebrek, het grootste gedeelte van zijn verdiende loon zette hij in het café weer om in sterke drank.
Het café had in die tijd blijkbaar al een vervooruitziende blik, want in 1986 werd hier de eerste knapzak wandelroute in de gemeente Odoorn gepresenteerd, met begin- en eindpunt het Odoornerveense café.

In 1952 verkocht de familie Hoekman het café aan de familie Weggemans. Deze familie Weggemans had een paar dochters, die de plaatselijke jongelui nogal een beetje aantrok. Zij zijn echter maar enkele jaren in Odoornerveen gebleven en deden op hun beurt het café weer over aan Jaap Stevens en Dien Zwiers. De laatste was een zuster van Gees Zwiers en had ook al enkele jaren gewerkt bij haar zus en zwager.
In de periode 'Jaap en Dien' was er een biljartclub en een toneelvereniging. Zij hebben dan ook het woonvertrek naast de zaal gebouwd en de bar vernieuwd. In deze periode werd ook een van de eerste grote feesten gehouden in het tot "Tok Tok centrum" omgebouwde kippenhok van Tamme Vos.

Na de familie Stevens kwam de familie Welling die de zaak nog al wat drastisch en volgens mij wel wat onpraktisch heeft verbouwd. De familie Welling vertrok na enkele jaren weer.
Daarna kwam familie Steigstra, gevolgd door Lubbinge. Al met al niet zo'n beste periode voor ons café. Een periode om maar weer snel te vergeten.

Hierna kwam de familie Gommers die tot op dit moment de zaak runt en ik dacht ook wel tot tevredenheid van de inwoners van Odoornerveen. Ze hebben nog al wat aan de zaak gemoderniseerd, onder andere een snackbar ingebouwd. Ook kan nog worden genoemd dat de familie Gommers evenals de tweede eigenaar van het café, de familie Beugeling, weer eigenaar is van de "oude bakkerij" naast het café.
Het is nog te hopen dat men in de toekomst een vergunning krijgt voor enkele kampeerplaatsen, zodat men de financiële basis van het bedrijf, vooral in de zomermaanden, nog wat kan versterken.

Wim Hoekman

 

Het Café door Wim Hoekman