Volg ons

ook op:

 

Lees hier de

laatste Snikke

 

 

Café/Dorpshuis

Rond 1925, aan het eind van de vervening en het begin van de ontginning, waren er in Odoornerveen enkele ‘stille knippen’, illegale café’s waar zonder vergunning sterke drank werd verkocht, vaak onder de prijs van reguliere café’s.
De meest bekende in Odoornerveen, waarschijnlijk omdat dit de laatste was, is die van Gees Boerma. In de huiskamer van de brugwachterswoning van de Boerma’s Brug (Noordzijde 2) werd sterke drank verkocht. Natuurlijk probeerde de politie de zaak in de gaten te houden maar dat viel niet mee. Gees was namelijk nogal inventief. Zo is zelfs politieagent Dolfing een keer dronken bij haar vandaan gekomen omdat ze bij controle het verhaal verzon dat ze jarig was en dat hij er maar even bij moest komen zitten.
(volledige verhaal in het boek ‘150 jaar Odoornerveen’)
 

Wanneer er voor het eerst een café met vergunning in Odoornerveen was, is niet helemaal goed na te gaan. In de boerderij op Zuidzijde 16 (waar nu de familie Dijks woont) was vóór 1911 een café gevestigd maar daar is verder weinig over bekend. Waarschijnlijk was het een boerderij annex café zoals destijds veel in Drenthe voorkwamen.
 

Het café zoals velen van de huidige inwoners nog hebben gekend, stond midden in het dorp op Zuidzijde 28. Het was hét centrale punt voor verenigingen en clubs. Er zijn ontelbare vergaderingen, feesten zoals bruiloften en jubilea, en toneeluitvoeringen geweest.
1 januari 1992 werd het café definitief gesloten en ontstonden er concrete plannen voor een multifunctioneel verenigingsgebouw dat in 1995 officieel de deuren opende.

 

Subpagina’s:
 

    - Café
    - Dorpshuis