Volg ons

ook op:

 

Lees hier de

laatste Snikke

 

 

 

Odoornerveen en Schoonoord hadden gezamenlijk een Rundveefonds, voluit: “Onderlinge RundveeVerzekeringsMaatschappij Schoonoord, Odoornerveen en Omstreken”. Dit was een verzekering waarin elk lid jaarlijks een vastgesteld bedrag per stuks vee bijdroeg. De grootte van het totale bedrag hing af van het aantal dieren dat in het voorafgaande jaar was doodgegaan en waarvoor een schadevergoeding was uitgekeerd. Het inleggeld per stuks vee kon dus per jaar wijzigen.

Het Rundveefonds werd op 1 mei 1896 ten huize van C. Bonder opgericht. In het oprichtingsjaar werden 84 “koeijen” verzekerd en er werd geen beroep gedaan op het uitkeren van een schadevergoeding.

In het jaar 1900 werden er door 35 deelnemers 85 runderen verzekerd voor de som van fl 7921,00. 7 jaar later waren er 64 deelnemers bij totaal 136 stuks vee, met een gezamenlijke waarde van fl 17.839,50.

De vergaderingen werden over het algemeen slecht bezocht. Dat resulteerde in 1920 in een afwezigheidsboete van fl 0,50.

Was de waarde per stuks vee in 1900 nog fl 93,00, in 1956 was dit gestegen naar fl 626,00.

Pas in 1960 werd voor het eerst een vergadering belegd in café Stevens in Odoornerveen. Daarvoor werden alle vergaderingen in Schoonoord gehouden.

Het Rundveefonds is begin jaren ‘70 van de vorige eeuw opgeheven omdat het verzekeren zo duur werd dat de meeste leden ervoor kozen om de schade van een dood dier zelf te dragen in plaats van hiervoor de premie te betalen.

Uit ‘150 jaar Odoornerveen’.

 

Rundveefonds


Nevenpagina’s               

- OntspanningsVer. O’veen
- Jeugdsoos JEDO
- Toneelvereniging ODI/Intiem
- Reisvereniging
- Vrouwen van Nu